Mammitop – naturalnie na zapalenie wymion!

Stany zapalne wymion uważane są za jedną z najważniejszych chorób w produkcji mleka. Straty wywołane tylko przez tą dolegliwość szacuje się na 155 euro/krowę/rok w USA i Kanadzie oraz na 193 euro/ krowę w Holandii.  Warto zauważyć, iż około 70% tych strat pochodzi z postaci subklinicznej mastitis. Subkliniczna mastitis oznacza stan bez wyraźnych objawów choroby, kliniczna jej postać natomiast   uwidacznia się objawami w postaci obrzęku lub stwardnienia chorych ćwiartek wymienia i zmian  w mleku widocznych „gołym okiem”.

Formuła bolusa Mammitop została opracowana na podstawie kilkuletnich badań jako środka zapobiegawczego subklinicznej postaci mastitis. Ponieważ przyczyny klinicznego mastitis są liczne i niektóre typy zapalenia wymion są oporne nawet na tradycyjną antybiotykoterapię, Mammitop należy traktować jako środek profilaktyczny a nie leczniczy w zwalczaniu subklinicznej mastitis w  gospodarstwach wysokomlecznych.

Siła działania Mammitop opiera się na wyilozowanych z ekstraktów czosnku molekułach: PTS (dipropylosulfonian) i PTSO (dipropylotiosulfonian). Zarówno PTO, jak i PTSO posiada wysokie właściwości  zdrowotne porównywalne z Allicyną, ale w przeciwieństwie do Allicyny cząstki te są stabilne nawet w wyższych temperaturach.  W połączeniu z wyciągami z ekstraktów z goździka i eukaliptusa posiadają silne działanie antybakteryjne i antyseptyczne przeciw szerokiemu spektrum bakterii : Staphylococcus aureus, Streptococcus uberis lub Escherichia coli.

Naturalne substancje czynne obecne w Mammitop  (w przeciwieństwie do klasycznych antybiotyków) nie ulegają oporności i działają na większość bakterii gram + i gram -. Silny efekt przeciwzapalny wywołuje  impuls do szybkiej odbudowy tkanki wymienia podczas i po zakażeniu. Mammitop pozwala  zwiększyć odporność zwierząt, poprawić stan zdrowia wymion oraz zwiększyć produkcję mleka co przekłada się bezpośrednio na przychody hodowcy.

Stosowanie Mammitop nie wymaga żadnego okresu karencji, nie pozostawia żadnych pozostałości w mleku lub mięsie. Wśród próbek mleka pobranych od tysięcy krów  nie stwierdzono ani jednego przypadku zapachu i smaku czosnku lub innego komponentu. Po zastosowaniu Mammitop liczba komórek somatycznych wyraźnie spada i w 80 % przypadków nie dochodzi do powstania klinicznej postaci zapalania. Czy w tym przypadku antybiotyki działają lepiej???