Lucerna GEA charakteryzuje się wysoką strawnością i bardzo wysoką zawartością białka. Jest rośliną mrozoodporną, okres użytkowania waha się od 4 do 5 sezonów. Odznacza się wysoką masą plonu oraz można z niej uzyskać do 5 zbiorów w ciągu jednego sezonu. Jest odporna na intensywne użytkowanie, a szybkie tempo odrostu przyspiesza regenerację roślin po kolejnych pokosach. Przy zachowaniu podstawowych elementów agrotechniki lucerny, tj. obojętny odczyn gleby (pH 6-6,5), zrównoważone nawożenie potasowe i fosforowe oraz wysokość koszenia min. 6 cm, lucerna GEA gwarantuje równomierny i stabilny plon w kolejnych latach użytkowania. Odmiana lucerny siewnej GEA należy do grupy odmian, dających bardzo dobre plony w polskich warunkach klimatycznych.
Zalety odmiany GEA:
- Wysoka tolerancja na suszę
- Szybki wzrost na wiosnę
- Wysoka zawartość białka i składników pokarmowych
- Głęboki system korzeniowy
- Wysoka wydajność i jakość zielonej masy
- Czas pomiędzy pokosami 25-30 dni
- Średnia ilość pokosów w sezonie od 4 do 5
Zalety lucerny otoczkowanej:
– ochrona nasion przed ptakami i gryzoniami,
– redukcja stresu mechanicznego związanego z wysiewem nasion,
– szybsze pobieranie składników odżywczych: korzenie roślin rosną lepiej, przyswajanie składników odżywczych i jonów jest lepsza zarówno w wilgotnych glebach jak i na glebach suchych,
– obecność bakterii Rhizobium poprzez procesy symbiotyczne wpływa na łatwiejsze przyswajanie azotu przez rośliny,
Termin wysiewu:
- Nasiona lucerny można wysiewać w różnych terminach: wiosennym i letnim. Wczesnowiosenny termin trwa od połowy kwietnia do połowy maja, bez rośliny ochronnej lub w roślinę ochronną. Natomiast letni to okres od połowy czerwca do połowy lipca tylko w siewie czystym (bez rośliny ochronnej).
Norma wysiewu:
- W korzystnych warunkach polowych przy siewie w roślinę ochronną wysiewa się 15-20 kg lucerny na 1 ha w rozstawie rzędów 15-20 cm na głębokości 1 – 2 cm. W siewie czystym producent zaleca wysiew 15-30 kg/ha.
Opakownie: 25 kg
Zobacz także: Koniczyna czerwona Rozeta
Dołącz do nas na Facebook’u